Monday, February 10, 2014

Este imposibil sa nu ramai fascinat de desenele animate ale lui Hayao Miyazaki. Este de ajuns sa vez

Sen to Chihiro no Kamikakushi (2002) | Recenzii filme si carti
Home Carti Carti de fictiune Carti de istorie Carti de poezii Carti pentru copii Carti politice Chick Lit Eseuri Literatura romaneasca Memorii jurnale Prin blogosfera literara Revista presei culturale Sex in literatura Filme 1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme americane Filme asiatice Filme europene Filme latino-americane windows phone 7 vs android Filme romanesti Filme: apariții viitoare Prin blogosfera cinefila Saptamani de autor Soundtrack-uri Impresii de calatorie windows phone 7 vs android Peregrinari prin muzee si expozitii Indignari saptamanale windows phone 7 vs android Interviu Stiri Concerte memorabile Editorial Recomandari Semnal TV Trailer azi, in cinema maine
Spirited Away (2001) – Sen to Chihiro no Kamikakushi Regia: Hayao Miyazaki Producator: Donald W. Ernst Scenariul: Hayao Miyazaki Voci (pentru varianta in limba engleza): Daveigh Chase, Suzanne Pleshette, Jason Marsden, Susan Egan, David Ogden Stiers, Lauren Holly, Michael Chiklis, John Ratzenberger, Tara Strong
Este imposibil sa nu ramai fascinat de desenele animate ale lui Hayao Miyazaki. Este de ajuns sa vezi o singura windows phone 7 vs android creatie a acestui Disney japonez pentru ca, sub imperiul emotiilor si stralucirii imaginilor, sa te abandonezi fara retineri, ori de cate ori se iveste windows phone 7 vs android o noua ocazie, lumii lui Miyazaki.
O adevarata placere te incearca urmarind aceasta windows phone 7 vs android varianta japoneza a lui “Alice in tara minunilor”, calatorind alaturi de Chihiro intr-un univers paralel plin de simboluri japoneze, creaturi miraculoase si reguli de viata ilogice, care nu fac decat sa sporeasca fascinatia privitorului. Cu fiecare secventa apar personaje noi, caractere si figuri inedite care nu te lasa sa te pierzi in contemplare ci te fac sa admiri si sa te minunezi de imaginatia fara de sfarsit a autorului.
Universul paralel in care se desfasoara windows phone 7 vs android actiunea se gaseste intr-un parc de distractii abandonat in care Chihiro, eroina windows phone 7 vs android principala, ajunge windows phone 7 vs android din intamplare, windows phone 7 vs android impreuna cu parintii sai. Cand tentatia bucatelor aflate din abundenta in noua lume ii face pe parintii fetitei windows phone 7 vs android sa cedeze ispitei si sa se indoape, transformandu-se apoi in porci, eroinei noastre nu-i mai ramane decat sa se infiltreze in centrul spa pentru spirite, condus de vrajitoarea Yubaba, pentru a gasi o solutie sa-i salveze. In aventurile ei, Chihiro este ajutata de Haku, un tanar capabil sa se transforme intr-o splendida creatura zburatoare. Actiunea, deloc spectaculoasa windows phone 7 vs android din punct de vedere al intrigii, este de fapt pretextul folosit de Miyazaki pentru a ne purta pe aripile imaginatiei in lumea creaturilor fantastice pe care o vedem prin ochii inocenti ai eroinei windows phone 7 vs android principale. Si desi imaginatia zboara spre culmi nebanuite spre desfatarea si incantarea ochiului si sufletului, niciodata nu te ratacesti de personaje si actiune a carei unitate este pastrata cu multa arta de regizor.
Calatoria lui Chihiro incepe sub efectul mutarii intr-un alt cartier, dezradacinarii, fricii de necunoscut, windows phone 7 vs android care se prelungeste si in lumea noua, a spa-ului pentru fiinte supranaturale in care oamenii nu sunt acceptati si nu li se acorda incredere. Si in aceasta lume Chihiro este fata ciudata de afara.Noul prieten Haku ii dezvaluie ca pentru a-si salva parintii si a reveni in lumea reala trebuie sa-si gaseasca de lucru la cei care se ocupa de baia comuna si trebuie sa se fereasca de vrajitoarea locului care incearca sa-i fure numele si identitatea. Desi nu-i explica de ce este necesar sa faca acest lucru, Chihiro il asculta si incearca windows phone 7 vs android sa lucreze la sala cazanelor condusa de Kamaji, un personaj ciudat, aratand ca un paianjen urias cu opt membre pe care le foloseste in munca sa. In primul moment are o atitudine infricosatoare si pare s-o respinga pe Chihiro, windows phone 7 vs android ulterior o ajuta sa acceada la alt nivel aratandu-si cealalta fata, capabila sa distinga inocenta si bunatatea eroinei windows phone 7 vs android ratacite.
Locatia patronata de Yubaba este o inchisoare pentru spiritele singure, pierdute, fara nume din care se poate evada trecand portile, depasind barierele in cautarea sufletelor pierdute. Cei care evadeaza windows phone 7 vs android isi elibereaza sufletul regasindu-si identitatea.
Calatoria lui Chihiro este initiatica, de eliberare. Ea porneste din adancurile fortaretei, isi castiga prin munca dreptul de a evolua spre etajele superioare, spre a evada dintre zidurile stabilimentului in lumea exterioara a spiritului apelor, o calatorie de eliberare spirituala culminand cu zborul spre cer, in compania lui Haku.
Regizorul japonez combina tehnicile cele mai sofisticate oferite de calculator cu animatia traditionala pentru a construi aceasta lume somptuoasa, bogata si rafinata in textura si detalii. In acest decor dincolo de orice inchipuire, un erou si o eroina se ajuta reciproc, cresc, invata si ajutandu-i pe ceilalti se ajuta pe sine. Fiecare gest, fiecare sacrificiu pe care il fac este asumat, constientizat, nu este intreprins fara a i se lua in calcul consecintele.
Forta personajelor si magia decorurilor se ames

No comments:

Post a Comment